Αδηφαγική Διαταραχή: Αίτια, Συνέπειες και Αντιμετώπιση

Η Αδηφαγική Διαταραχή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές πρόσληψης τροφής που όμως μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Έχεις βρεθεί ποτέ στη θέση να τρως ανεξέλεγκτα χωρίς να πεινάς πραγματικά; Ή μήπως σε βασανίζουν οι ενοχές μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο; Αυτά είναι σημάδια της διαταραχής υπερφαγίας ή αλλιώς Binge Eating Disoder.

Τί την προκαλεί όμως, πώς επηρεάζει την ζωή και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Τι είναι η Αδηφαγική Διαταραχή

Η Αδηφαγική Διαταραχή χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, συχνά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνοδευόμενα από έντονη αίσθηση απώλειας ελέγχου.

Τα επεισόδια αυτά όμως δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικές πρακτικές, όπως είναι η υπεργυμναστική, οι εμετοί κλπ όπως στην Βουλιμία.

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό & Στατιστικό Εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας DSM-5, τα βασικά διαγνωστικά κριτήρια περιλαμβάνουν:

  1. Υπερβολική κατανάλωση τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα
  2. Αίσθηση απώλειας ελέγχου κατά τη διάρκεια του επεισοδίου
  3. Παρουσία τουλάχιστον τριών από τα παρακάτω: α)Γρηγορότερη κατανάλωση τροφής από το φυσιολογικό, β)Φαγητό μέχρι το άτομο να νιώσει σκασμένο, γ)Κατανάλωση τροφής χωρίς το άτομο να πεινάει πραγματικά, δ)Το άτομο τρωει κρυφά ή μόνο του λόγω αισθημάτων ντροπής, ε)Έντονη ενοχή ή αηδία μετά το επεισόδιο
  4. Τα επεισόδια συμβαίνουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τρεις μήνες

Αίτια της Αδηφαγικής Διαταραχής

Η αιτιολογία της Αδηφαγικής Διαταραχής είναι σύνθετη και πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει:

Ψυχολογικούς παράγοντες

Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η αρνητική εικόνα σώματος και οι συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες δίαιτας επιδεινώνουν την αυτοκριτική αυτή. Για να αντιμετωπίσει τα αρνητικά αυτά συναισθήματα, το άτομο καταφεύγει στο φαγητό, το οποίο και χρησιμοποιείται ως τρόπος αντιμετώπισης του άγχους, της μοναξιάς ή της βαρεμάρας.

Βιολογικοί Παράγοντες

Λόγω των διατροφικών συμπεριφορών που έχουν υιοθετήσει καθώς και των λαθεμένων αντιλήψεων σχετικά με το φαγητό, τα άτομα αυτά παρουσιάζουν  διαταραχές στο σύστημα πείνας-κορεσμού, όπως ανεπαρκή παραγωγή σεροτονίνης.

Προφανώς παρουσιάζουν ελλείψεις και σε θρεπτικά συστατικά, που δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση της διαταραχής.

Περιβαλλοντικοί Παράγοντες

Τα άτομα αυτά συνήθως βρίσκονται σε περιβάλλοντα που τους ασκείται πίεση για απώλεια βάρους ή επηρεάζονται πολύ από τα κοινωνικά πρότυπα που προωθούν την αδύνατη σιλουέτα.

Αδηφαγική Διαταραχή και συνέπειες

Αν η Αδηφαγική Διαταραχή παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να έχει σοβαρές σωματικές επιδράσεις.

Ειδικότερα, μπορεί να εμφανιστεί παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και  διαβήτης τύπου 2. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές στον μεταβολισμό και ανεπάρκειες βιταμινών.

Στον ψυχολογικό τομέα, το Binge Eating Disorder προκαλεί αισθήματα ενοχής, κατάθλιψη και ανάπτυξη αγχώδους διαταραχής.

Τέλος, μπορεί να υπάρξουνι κοινωνικές επιπτώσεις με την απομόνωση να αποτελεί την «προστασία» από αισθήματα ντροπής ή φόβου αποκάλυψης του προβλήματος.

Πώς αντιμετωπίζεται η Αδηφαγική Διαταραχή

Η θεραπεία της Αδηφαγικής Διαταραχής μπορεί να απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση αλλά οπωδήποτε χρειάζεται ειδικά εκπαιδευμένο Διατροφολόγο.

Ο ρόλος του Διατροφοολόγου με εκπαίδευση και εμπειρία στις Διατροφικές Διαταραχές είναι καθοριστικός. Οφείλει να καθοδηγήσει το άτομο στην ανάπτυξη ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, εστιάζοντας στην δημιουργία υγιεινών συνηθειών και συμπεριφορών.

Επειδή το φαγητό λειτουργεί ως μέσο διαχείρισης συναισθημάτων, είναι σημαντικό το άτομο να αναπτύξει νέους τρόπους για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές.

Ο ρόλος του Ψυχολόγου στην θεραπεία

Η υποστήριξη από ψυχολόγο με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές μπορεί να προσφέρει πολύτιμα εργαλεία, βοηθώντας το άτομο ακόμα περισσότερο ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και να δημιουργήσει πιο υγιείς σχέσεις με το φαγητό.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), βοηθά στην διαχείριση των συναισθημάτων και της σχέσης με το φαγητό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντικαταθλιπτικά ή άλλοι παράγοντες για τη ρύθμιση της διάθεσης.

Η Αδηφαγική Διαταραχή θεραπεύεται

Η Αδηφαγική Διαταραχή είναι μια ιάσιμη κατάσταση που θέλει, χρόνο, υπομονή και ενσυναίσθηση.

Με την κατάλληλη υποστήριξη, μπορεί το άτομο να ξαναβρεί τη χαρά του φαγητού χωρίς ενοχές. Αν νομίζεις ότι κάτι από τα παραπάνω σε αφορά, μην διστάσεις να αναζητήσεις βοήθεια. Θυμήσου, δεν είσαι μόνος/η σε αυτό.

Επιστημονική υποστήριξη στην αντιμετώπιση Νευρικής Ανορεξίας

Γνωρίζεις κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο που ενδεχομένως παρουσιάζει συμπτώματα Αδηφαγικής Διαταραχής; Μην καθυστερείς, μπορώ να τον/την βοηθήσω! Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η πάθηση, τόσο το καλύτερο για την έκβαση της θεραπείας.

Είμαι επαγγελματίας Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Χαλκίδα με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία και ειδική εκπαίδευση στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών όπως η Αδηφαγική Διαταραχή.

Μπορούμε να προσφέρω τις υπηρεσίες μου δια ζώσης ή διαδικτυακά και θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε: