Νευρική Ανορεξία: Αντιμετώπιση & θεραπεία

Η Νευρική Ανορεξία (Anorexia Nervosa) είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές στην ανθρώπινη υγεία.

Χαρακτηρίζεται από την ακραία μείωση της τροφής και την εμμονή γύρω από το σωματικό βάρος και επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας. Οι στατιστικές πάντως δείχνουν ότι οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ανορεξίας από τους άντρες.

Η πάθηση επηρεάζει βαθιά, τόσο το σώμα όσο και την ψυχική υγεία. Σεκάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να προκληθεί ακόμα ο θάνατος.

Συμπτώματα της Νευρικής Ανορεξίας

Τα συμπτώματα της Νευρογενούς Ανορεξίας εμφανίζονται τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Η ένταση τους, εξαρτάται από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της νόσου.

Σωματικά συμπτώματα Ανορεξίας

Στα σωματικά συμπτώματα είναι η έντονη απώλεια βάρους το οποίο αποτελεί και  το κύριο σύμπτωμα.

Ένα ανορεξικό άτομο μειώνει δραστικά την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει. Η υπόταση, η βραδυκαρδία, η αφυδάτωση και οι αρρυθμίες είναι συχνές επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Η συνεχής απώλεια βάρους μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία, ευαισθησία στο κρύο και διαταραχές στην έμμηνο ρύση. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει το άτομο στην εμφάνιση οστεοπόρωσης και οστεοπενίας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για κατάγματα.

Ψυχολογικά συμπτώματα Ανορεξίας

Στα ψυχολογικά συμπτώματα είναι η διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος που και αυτό αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό. Οι ανορεξικοί πιστεύουν ότι είναι υπέρβαροι ακόμα και όταν βρίσκονται κάτω από το φυσιολογικό βάρος και τρέμουν στην πιθανότητα να παχύνουν.

Συμπτώματα Ανορεξίας
Τα άτομα με Νευρογενή Ανορεξία, έχουν τελείως αντεστραμμένη εικόνα σώματος.

Παρουσιάζουν εμμονές με το βάρος και τη διατροφή τους και καταλήγουν σε διατροφικούς περιορισμούς ή ακόμα και στην υπερβολική άσκηση ως μέσο ελέγχου. Αυτός είναι και ο λόγος που απομονώνονται από τις παρέες τους και τις κοινωνικές συναναστροφές.

Όλο αυτό με τη σειρά του πυροδοτεί περισσότερες εμμονές και νευρικότητα. Και εννοείται πως λόγω όλων των παραπάνω εμφανίζουν και διαταραχές ύπνου και αλλά και χαμηλή συγκέντρωση.

Πώς συμπεριφέρονται όσοι έχουν Νευρογενή Ανορεξία

Στα συμπεριφορικά συμπτώματα, τα ανορεξικά άτομα συχνά αναπτύσσουν αυστηρές ρουτίνες γύρω από το φαγητό. Αυτές μπορεί να είναι η αποφυγή γευμάτων, να τρώνε μόνα τους και εννοείται οι συνεχόμενες υποθερμιδικές δίαιτες.

Πολλοί κάνουν συστηματική εξουθενωτική άσκηση ακόμα και αν δεν έχουν αντοχές, ενώ μπορεί να προχωρήσουν και σε αυτοπροκαλούμενους εμετούς.

Γιατί προκαλείται η Νευρική Ανορεξία

Η Νευρική Ανορεξία, όπως και όλες οι διατροφικές διαταραχές, δεν είναι αποτέλεσμα ενός μόνο παράγοντα.

Είναι συνέπεια μάλλον μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αιτιών. Η κατανόηση αυτών των αιτιών, μας βοηθάει να δούμε τα άτομα που μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από τη διαταραχή αυτή.

Βιολογικοί Παράγοντες

Η γενετική προδιάθεση φαίνεται ότι μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο. Άτομα με ιστορικό Διατροφικών Διαταραχών στην οικογένεια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν Νευρική Ανορεξία.

Επιπλέον, διαταραχές στη λειτουργία νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, συνδέονται συχνά με την ανάπτυξη της διαταραχής.

Ψυχολογικοί Παράγοντες

Οι ψυχολογικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την ύπαρξη τελειομανίας, το άγχος με την εικόνα του σώματος, καθώς και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Συχνά, τα άτομα που πάσχουν από Νευρική Ανορεξία, προσπαθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο στη ζωή τους, μέσω του φαγητού και της άσκησης, ιδιαίτερα σε περιόδους συναισθηματικής έντασης, άγχους ή πίεσης.

Κοινωνικοί Παράγοντες

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τα κοινωνικά πρότυπα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασκεί σημαντική επιρροή στην αντίληψη για το ποια μπορεί να είναι η ιδανική εικόνα σώματος.

Οι πιέσεις για μία «τέλεια» εμφάνιση και ένα λεπτό σώμα, ενισχύουν την ανάπτυξη διαταραγμένων συμπεριφορών, ειδικά στους νέους και τις νέες.

Διάγνωση της Νευρικής Ανορεξίας

Η διάγνωση της Ανορεξίας βασίζεται στα κριτήρια του DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

Πρόκειται για το διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης, το οποίο αναφέρει ότι η ασθένεια πρέπει να πληροί τρία κύρια κριτήρια:

  1. Περιορισμός στην Ενεργειακή Πρόσληψη: Σημαντική μείωση της τροφής, η οποία οδηγεί σε εξαιρετικά χαμηλό βάρος
  2. Φόβος για την Αύξηση Βάρους: Έντονη φοβία γύρω από το βάρος και την εμφάνιση
  3. Διαστρεβλωμένη Εικόνα Σώματος: Λάθος αντίληψη για την πραγματική εικόνα του σώματος

Είναι πιθανό όμως, κάποια άτομα να μην εμφανίζουν όλα τα κριτήρια. Αυτό το γεγονός, καθιστά τη διάγνωση δύσκολη, ιδίως στα αρχικά της στάδια. Το οικογενειακό περιβάλλον θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να μην υποβαθμίζει την αξία των συμπτωμάτων, όταν αυτά παρατηρούνται. Δυστυχώς όμως, αυτό διαπιστώνεται να συμβαίνει συχνά κατά τα πρώιμα στάδια της νόσου.

Συνεπώς, η έγκαιρη διάγνωση στην Νευρική Ανορεξία είναι κρίσιμη, καθώς η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Νευρική Ανορεξία και αντιμετώπιση

Η θεραπεία της Ανορεξίας είναι πολύπλευρη και απαιτεί τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, όπως Διατροφολόγου, Ψυχολόγου ή Ψυχιάτρου κλπ, για να επιτευχθούν θετικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η αντιμετώπιση συνήθως περιλαμβάνει την αποκατάσταση του σωματικού βάρους και αποτελεί και το βασικό στόχο της. Ειδικότερα, περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση της πρόσληψης θερμίδων υπό την επίβλεψη ειδικά εκπαιδευμένου Διατροφολόγου και πάντα σε συνεργασία με τον επιβλέποντα Ιατρό για την αποφυγή πιθανών επιπλοκών.

Στη συνέχεια, η ψυχολογική υποστήριξη αποτελεί βασικό μέρος της θεραπείας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται έχουν σαν στόχο να μειώσουν τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τον έλεγχο του σωματικού βάρους και να μειώσουν τις αρνητικές πεποιθήσεις και σκέψεις γύρω από το θέμα σώμα και διατροφή και παράλληλα να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση.

Επίσης, η εκπαίδευση στο φαγητό βοηθά το ένα άτομο με Ανορεξία να αποκτήσει μια ισορροπημένη και υγιή σχέση με τη διατροφή του. Μέσω της καθοδήγησης, οι ασθενείς μαθαίνουν να απολαμβάνουν τα γεύματα χωρίς ενοχές και να κατανοούν πώς το φαγητό υποστηρίζει την υγεία και την ευεξία τους.

Ο ρόλος της οικογένειας στην θεραπεία της Ανορεξίας

Η οικογένεια δεν μπορεί να λείπει στην θεραπευτική διαδικασία ειδικά όταν πρόκειται για ανήλικους, καθώς το υποστηρικτικό περιβάλλον μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και ενθάρρυνση στα άτομα αυτά.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να καλλιεργείται ένα κλίμα κατανόησης και ασφάλειας.

Η Νευρική Ανορεξία θεραπεύεται

Όπως όλες οι Διατροφικές Διαταραχές, έτσι και η Νευρογενής Ανορεξία, μπορεί να θεραπευθεί.

Η ανάρρωση είναι δυνατή όταν υπάρχει η κατάλληλη επιστημονική ομάδα, από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας πάνω στις διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Κάθε μικρό βήμα προς τη βελτίωση της βιοχημείας του σώματος, προς την αποδοχή του εαυτο αλλά και της σχέσης με το φαγητό, φέρνει το άτομο που υποφέρει από τη νόσο, πιο κοντά στην θεραπεία.

Επιστημονική υποστήριξη στην αντιμετώπιση Νευρικής Ανορεξίας

Γνωρίζεις κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο που ενδεχομένως παρουσιάζει συμπτώματα Ανορεξίας; Μην καθυστερείς, μπορώ να τον/την βοηθήσω! Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η πάθηση, τόσο το καλύτερο για την έκβαση της θεραπείας.

Είμαι επαγγελματίας Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Χαλκίδα με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία και ειδική εκπαίδευση στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών όπως η Νευρική Ανορεξία.

Μπορούμε να προσφέρω τις υπηρεσίες μου δια ζώσης ή διαδικτυακά και θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε: