Υγιεινή διατροφή: Νιώσε καλύτερα χωρίς στερήσεις

Έχεις σκεφτεί ότι η υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για να βελτιώσεις την υγεία σου, χωρίς να στερείσαι τίποτα;

Πολλοί έχουν στο μυαλό τους, ότι για να επιτευχθεί η καλή υγεία, θα πρέπει να κάνουν αυστηρές και στερητικές δίαιτες. Αντιθέτως, ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες για καλή υγεία, είναι η υγιεινή αλλά και ισορροπημένη διατροφή.

Η υγιεινή διατροφή λοιπόν, δεν συνεπάγεται στέρηση ή αυστηρούς περιορισμούς. Αντιθέτως, πρόκειται για την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που προάγει την ευεξία και τη μακροχρόνια υγεία.

Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος υγιεινή διατροφή

Υγιεινό είναι το είδος της διατροφής που παρέχει στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα καλά λιπαρά, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και εννοείται και η σωστή ενυδάτωση.

Ο ορισμός υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει δηλαδή, μια ποικιλία τροφίμων που προσφέρουν τα απαραίτητα αυτά συστατικά, για τις διάφορες λειτουργίες του σώματός μας. Παραδείγματος χάριν, οι πρωτεΐνες, οι βασικοί αυτοί δομικοί λίθοι, χρειάζονται για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών μας.

Οι υδατάνθρακες από την πλευρά τους αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας. Τα καλά λιπαρά, όπως τα ω-3, προάγουν την υγεία του εγκεφάλου. Οι βιταμίνες και μέταλλα είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σύστημα και τις μεταβολικές διαδικασίες.

Φυσικά, εννοείται πως η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος και την αποφυγή της αφυδάτωσης. Σκεφτείτε μόνο πως η διαδικασία της λιπόλυσης, απαιτεί νερό. Άρα, για να αδυνατίσουμε, πρέπει να είμαστε καλά ενυδατωμένοι.

Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής

Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή έχει τεράστια οφέλη, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

Καταρχάς βελτιώνει την ενέργεια, την συγκέντρωση και την αντοχή. Με άλλα λόγια, όταν τρεφόμαστε σωστά, είμαι πολύ περισσότερο αποδοτικοί τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Ειδικά για τα παιδιά, η σωστή διατροφή είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη των οστών και των μυών, καθώς και για την εγκεφαλική λειτουργία. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Επίσης, ενισχύουν την μνήμη, την προσοχή και την ψυχική διάθεση των παιδιών.

Τέλος, η πολυπόθητη Σεροτονίνη, η λεγόμενη ορμόνη της χαράς, δεν μπορεί να παραχθεί αν ο οργανισμός μας δεν λάβει τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφών.

Τι συμβαίνει όταν δεν κάνουμε υγιεινή διατροφή

Πολύ απλά, το σώμα μας υποφέρει.

Αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή διατροφή είναι παράγοντας που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με πολλές ασθένειες.

Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και κορεσμένων λιπαρών, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, η παχυσαρκία, οι ανοσολογικές διαταραχές και πολλά άλλα.

Το μικροβίωμα του εντέρου μας επίσης, επηρεάζεται ευθέως από την τροφή μας. Όσο προσφέρουμε στον 2ο εγκέφαλο μας (έτσι αποκαλείται το έντερο) κακής ποιότητας καύσιμο, θα αρχίσουν οι φθορές. Σταδιακά, μπορεί να εμφανιστεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αιμορροΐδες ή ακόμα και καρκίνος του εντέρου.

Κακή διατροφή και Διατροφικές Διαταραχές

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ένα υπέρβαρο σώμα είναι ένα νηστικό σώμα.

Κάθε φορά που τρώμε μια χαμηλής ποιότητας τροφή, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει Σεροτονίνη. Κατά συνέπεια, μας ειδοποιεί ενδόμυχα ότι θέλει να ξανατραφεί μήπως και πάρει επιτέλους τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Η διαιώνιση αυτού του φαινομένου, λειτουργεί σωρευτικά και είναι παράγοντας πυροδότησης Διατροφικών Διαταραχών, ψυχικών ασθενειών που απαιτούν ειδική θεραπεία.

Καταλήγοντας για την υγιεινή διατροφή

Ένας επαγγελματίας Διατροφολόγος μπορεί να σου διδάξει τι σημαίνει σωστή διατροφή, κορεσμός και θρέψη.

Όλοι μας είμαστε μοναδικοί και έχουμε το δικό μας ιστορικό και τις δικές μας ξεχωριστές ανάγκες. Ένας έμπειρος επιστήμονας της διατροφής, θα ασχοληθεί εξατομικευμένα με εσένα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις συνήθειες σου, το ιατρικό και κληρονομικό ιστορικό σου, την κουλτούρα σου, αλλά και τις αιματολογικές εξετάσεις σου.

Μέσω αυτής της εξατομικευμένης προσέγγισης, οι Διατροφολόγοι μπορούν να κρίνουν και να προτείνουν την κατάλληλη διατροφή αλλά και τα διατροφικά συμπληρώματα που πιθανόν να χρειάζεσαι.

Επιστημονική υποστήριξη στην υγιεινή διατροφή

Σε απασχολεί η σχέση σου με την τροφή σου και θέλεις να συμβουλετείς έναν επιστήμονα της διατροφής; Μπορώ να σε εξυπηρετήσω!

Είμαι επαγγελματίας Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Χαλκίδα με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία και ειδική εκπαίδευση στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών. Μπορούμε να συνεργαστούμε δια ζώσης ή διαδικτυακά και θα χαρώ να επικοινωνήσεις μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείς: